Erkend Leerbedrijf

Erkend Leerbedrijf!

LBR Louis Baes Repairs

Leermeester

Johan Venus werkt zijn leven lang in de maritieme sector. Bij LBR geeft hij zijn kennis door aan de nieuwe generatie. Johan is een monteur van de oude stempel. Hij heeft alles in het scheepsbouwbedrijf van zijn vader geleerd.

Als vijftienjarige deed hij er al machinebankwenk en freeswerk. Ze stapten ’s ochtends nadat de nachtvissers hadden gelost aan boord om reparaties uit te voeren. Hij leerde toen al dat je altijd klantvriendelijk moet zijn. “We komen bijvoorbeeld op een kotter waar nu al de vijfde generatie in het familiebedrijf werkt. Dan moet je je goed opstellen. Dat schip is hun brood, daar mag je geen puinhoop van maken.” Daar slaat Johan de spijker op zijn kop. Vakmanschap is álles. “Wanneer je naar het buitenland gaat, moet je een schade in een paar dagen tijd opknappen. Ik houd van die spanning en ben altijd trots als het weer is gelukt. Maar je moet wel onder die druk kunnen werken. Er staat veertig man op zo’n schip op je te wachten. Ze kijken naar je, hebben een mening. Je moet dan de verantwoordelijkheid pakken voor wat je doet, je kan geen fouten maken door zenuwen.”

Hij helpt de leerling-monteurs om te groeien in die rol. Hij laat ze zien hoe het werkt en laat ze stap voor stap steeds meer zelfstandig doen. “Op een gegeven moment moet je ze loslaten, want wanneer ze het zelf doen, leren ze het snelst. Al controleer ik het werk uiteraard wel.

Wanneer ik een nieuwe leerling mee heb, willen klanten nog weleens de wenkbrauwen ophalen. Robbie was bijvoorbeeld veertien toen hij hier kwam. Ze vroegen altijd of hij mijn zoon is. En je ziet ze denken: zo’n jonge jongen? Daar maak ik korte metten mee. ‘Niks zeggen’, zeg ik dan altijd, ‘en oordeel als we klaar zijn’. Nu vragen klanten soms specifiek naar Robbie. Kijk, dan heb je goed werk afgeleverd.”

Leerling

Als veertienjarig jochie liep Robbie Buur al in de werkplaats van LBR. Uiteindelijk werd het bijbaantje een carrière. De inmiddels 22-jarige techneut is uitgegroeid tot zelfstandig werkend monteur. “Ik heb alles op de werkvloer geleerd”, vertelt Robbie trots. Voor de techniek van LBR bestaat geen opleiding, en dat vindt hij prima. “Wanneer je een motor zelf uit elkaar haalt, leer je het veel makkelijker dan vanuit een boek. Het is ook veel interessanter om in het veld te leren.”

Toen Robbie net begon, deed hij vooral schoonmaakwerk. Langzaam maar zeker kreeg hij meer taken en verantwoordelijkheden van zijn leermeester Johan Venus. “Een cilinderkop kan je makkelijk verpesten als je het verkeerd doet, dus daar mocht ik in het begin niet aan werken. Uiteindelijk krijg je meer vertrouwen en mag je werk uitvoeren terwijl ze over je schouder meekijken.” Veiligheid is een belangrijk element in de opleiding. “We hebben best gevaarlijk werk. Je werkt met druk van 800 of 1000 bar, als dat klapt dan is het klaar met je. Je hijst ook veel zware spullen, een cilinderkop weegt een ton. We werken daarom altijd samen. Als ik een keer mijn bril vergeet op te zetten of ik hijs per ongeluk verkeerd, hoor ik dat meteen.”

 

Wat is voor Robbie de belangrijkste les van zijn leermeester? “Plezier houden in je werk! En je moet allround zijn, alle onderdelen van het werk beheersen. Ik ben gek op de techniek, dus dat zit wel goed. Wanneer er een voor mij nieuw type motor binnen komt, wil ik daar altijd graag aan werken zodat ik ook die motor leer kennen. Want hoewel ik geen leerling meer ben en zelfstandig kan werken, kan ik nog veel leren van mijn collega’s.”